Kasım 2008

Ö T E S İ

 

29.03.2024 



2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002


ARŞİV : Şubat - 2008

 
 

Köşe Yazıları


- :  Arnavutluk’ta Türk izleri-1 -  Dr. Orhan  Gedikli
Kapsamlı bir Yunanistan yazısından sonra Arnavutluk’taki Türk izlerini yazalım diye düşündüm. Hepimizin hatırlayacağı üzere meşhur diktatör Enver Hoca’nın ülkesi Arnavutluk. Enver Hoca’ya babası Enver adını İttihat Terakkinin liderlerinden ve Osmanlı’nın son dönemine damgasını vuranlardan biri olan büyük vatansever Enver Paşa’ya hayranlığından dolayı vermiştir. Çünkü Enver Paşa Balkan coğrafyasında verdiği mücadelelerden dolayı Atatürk sonra sevilen ikinci kişidir.
(17451)
Direnç Noktası :  2008 yılında ekonomik kriz olacak mı? -  Arzu Erdem
1994 ve 2001 yıllarında yaşanan krizin benzeri kesin ve net olarak yaşanmaz. Türkiye’de öyle krizlerin yaşanması artık mümkün değil. O günleri tekrar hatırlayalım: Çok yüksek ve belirsiz bir enflasyon ortamı ve batık banka sistemi vardı. Bu iki temel sorun bugün yok. En azından bir anti enflasyon program var ve banka sistemi güçlendi. Peki, her an her şey olabilir cümlesini açalım. Nasıl bir kriz olabilir?
(13469)
. :  Kazakistan’da insan -  Yard. Doç. Dr. Erdoğan  Altınkaynak
Sovyetler Birliği yıkılınca ortaya çıkan cumhuriyetler içinde Türkiye’yi doğrudan ilgilendiren devletlerden birisi de Kazakistan’dı. Değişik görüntülerde, farklı kollarda Türkiye’den insanlar ve sivil kuruluşlar bu ülkeye de akın etmişti. Kazakistan bir zenginlikler ülkesiydi. Türk Cumhuriyetleri içinde uzay teknolojisine sahip tek cumhuriyetti.
(11134)
Seyran :  İstiğna makamında bir adam: Sait Başer -  Hayri Ataş
Sait ağabey Seyran Kitabevi’ni sadece kitap satışı yapan bir yer değil aynı zamanda hem edebî, hem de ilmî neşriyatın yapıldığı bir yayınevi olarak da düşündüğü için daha kurulur kurulmaz kitap neşriyatına da başlamıştı. İlk kitap da Sait ağabeyin Kutadgu Bilig’te Kut ve Töre isimli kitabının yeni baskısıydı. Sait ağabey bu kitaba daha önce Türk kültür ve medeniyetiyle alâkalı olarak yazdığı yazıları da ekleyerek Kutadgu Bilig’te Kut ve Töre’den Sevgi Toplumuna adıyla neşretti.
(7783)
TeknoVizyon :  İnsan Yönetme Sanatı ve Rekabet… -  Nilüfer Yalçın
Rekabet, evrensel kurallara bağlı bir ilişkiler sistemi olarak, doğa bilimlerinde olduğu gibi, kıt kaynakları kullanarak sınırlı bir talebi ekonomik olarak karşılama ve varlığını geliştirerek sürdürebilme yeteneğini kazanmaktır. Bir anlamda var olma ve yaşama savaşı olan rekabet, stratejik bir düşünce yapısını, belirli stratejik analizleri ve bilinçli uygulama kurallarını benimsemeyi gerektirir.
(7733)
- :  Baskın Oran’a Ermeni tokadı -  Elif Nur Deniz
Sözde Ermeni soykırımı iddiasının ateşli savunucularından Baskın Oran, en çok güvendiği Fransa’dan büyük bir darbe yedi. Baskın Oran’ın Paris’te yaşayan kızı Sırma Oran, Ermeni lobicilerinin baskısı sebebiyle belediye seçimlerinde adaylıktan çekilmek zorunda kaldı. Ermeni soykırımını sonuna kadar desteklediği yönündeki açıklamaları ve sözleri de Sırma Oran’ı kurtaramadı. Oranlar’ın da Ermenilerin de gerçek yüzleri bir kez daha ortaya çıktı
(6685)
Aykırı Bakış :  20 yıl sonra İran -  Dr. Yusuf Gedikli
Tahminimize göre Tebriz’deki kadınların yüzde 80’inin başı açıktı, yüzde 10’unun türbanlı idi. Yüzde 10’u da çarşaf giyiyordu. Ancak çarşaflıların yüzü kapalı değil. Tebriz ve Tahran’da bulunduğumuz bir hafta içerisinde tek bir kadının dahi yüzünü örtülü görmedik. Tahran’da ise başı açık olanların sayısı daha az. Bu da herhalde oranın başkent oluşundan ileri geliyor.
(6383)
Öteki UFUK :  Öteki Ufuk -  Süleyman Özkonuk
-
(5950)
- :  Türkiye’nin yenilenmesi projesi, konut sektörü ve yapılanması gerekenler -  Mehmet  Gözay
2008 yılı Ocak ayı itibariyle 17 milyon 500 bin konut sahibi sayısı 54 milyon nüfusu temsilen 10,8 milyon ailedir. 16 milyon Türk nüfus, 3 milyon 767 bin konutta kiracı olarak oturmaktadır. Emlak vergisi beyannameli kiralık konut sayısı 858 bin adettir. 3 milyon 767 bin konutun kiraya verilmiş olması, çok önem taşımaktadır. Emlak vergisi kaçakçısı olan konut sahipleri, illere göre yüzde 60 ile 98 oranındadır.
(5939)
Bamteli :  Nazım Hikmet Martavalı -  Aydil Erol
Neymiş?.. Efendim şeymiş: “Bay Nazım, dünyanın en büyük ozanı” imiş. Bu hükmü veren veya bu iddiada bulunan evvelen “Ozan” ile “Şair”in farkını bilmiyor… Entellerin, dantellerin bilgileri, kültürleri de bir başka oluyor doğrusu!..Bir deve dikeni, gök boncuk, at nalı, bebe patiği, Medyum Memiş muskası eksik!.. Bir şey değil nazar değecek.
(5610)
Geniş Açı :  Etiketin yarısı -  Ali Arif Esatgil
Hırsızdan hayırsever; arsızdan evdeş türetilmeye çalışılan bir ülkede, şirazesinden çıkmayan ne kaldı? Bütün değerlerin pazara sürüldüğü, her şeyin FED'in faiz oranlarına endekslendiği bir ülkede, kavgaların 'gaz alma'ya dönük olduğunu söylemeye gerek var mı? Sermayeniz riya olduktan sonra, etiketin yarısına değil de, yarısının yarısına verseniz yine kaybetmezsiniz.
(5609)
Yakın Takip :  Yanyalı Nusret Bey -  Dr. Ünal Metin
Küçük çocuklarımı, zevcemi yalnız ve pek fakir bırakıyorum. Beş gün sonra yiyecekleri bile kalmayacaktır. Allah aşkına sokaklarda bırakma. Validesi çocuklarımın terbiyesine baksın. Babaları mücrim değil, şehittir. İşte son nefesimde hiçbir şeyden korkmayarak vicdanımdan kopup gelen şu ifadelerimi sana iblağ ediyorum. Vatanım yaşasın, elbet bir gün gelir hesabı sorulur. "
(5549)
Zekice :  Vahşi kapitalizm ve dünya düzeni -  Zeki Hacı ibrahimoğlu
12 Eylül 1980 darbesi olmuş ve Türk Milliyetçileri tutuklanmış, cezaevlerinde işkencelere tabi tutulmuşlardı. Sistem intikamını ülkücülerden almıştır. O tarihte hangi zihniyettir bilinmez, bölücülerle Türk Milliyetçilerini aynı görmüş. İhtilalin esas gayesi, sistemin intikamını almak için vatanı seven, gerekirse uğrunda ölmeyi göze alabilen Türk gençlerini yıldırmak ve sisteme uyan yeni bir gençlik, diskotek gençliği, ABD hayranı gençlik yetiştirmektir.
(5484)
gezi :  Karanlık Depolardan Aydınlığa: Vakıf müzeleri -  Nazan Sezgin
Eskiden tabutların üzerine örtülen halılar cenaze defnedildikten sonra cenaze sahipleri tarafından camiye bağışlanırmış. O zamanlar “Veren El Alan Elden Üstünmüş” ve henüz askerlik yapmaya gittikleri yerde camiden halı çalarken imam tarafından enselenen üniversite mezunları da yokmuş. Yüzlerce yılda yüzlerce halı. Camiler adeta halı müzesi olmuş. Yirmi yıl kadar önce Ankara’daki Karacabey camisi de böyle halı müzesiydi.
(5441)
Gezinti :  Zamana meydan okuyan güzellik:Tire -  Ebru Tenli Günaydın
Bu defa Tire’deyim. Burası sanki zamana meydan okuyor. Tire, popüler kültürle yoğrularak her şeyi tüketen ve yok eden büyük şehir girdabından kurtulmak isteyenler için adeta bir cennet. Eğer kafanızı dinlemek ve sıcacık sohbet ortamlarında bulunmak istiyorsanız bence Tire’ye gitmelisiniz.
(5175)
Ölçü :  SÜRGÜN VE ÖLÜM -  Cem  Sökmen
“Bilemezsiniz, ben de bilemem, anan da bilmez. Hiç sönmeden yanıyor, hiç sönmeyecek. Yüzlerce yıldan beri, binlerce yıldan beri hiç sönmedi! Nereye gitsek, kül içinde ocağımızdan aldığımız odu taşırız. Onunla tutuştururuz bütün ocakları. Odu ocağı söndürmemek bizde kutsal bir gelenektir...."
(4818)
Tutanak :  Türk milletini yeniden Ergenekon’a kapatmak -  Hüseyin Özbek
Türk mitolojisinde, ağır bir yenilgi sonrası yok olmakla karşı karşıya kalan ulusumuzun sığındığı aşılmaz dağlarla çevrili, Ergenekon denilen yeryüzü cennetinde çoğalması, güçlenmesi, günü gelince de demir dağı delerek yeniden görkemli günlerine kavuşması anlatılır. Destana göre Ergenekon’a sığınışta ve çıkışta Türk ulusunun yol göstericisi bir bozkurttur.
(4501)
Gerçek :  Kısır döngü -  Özdemir Özsoy
Zekâ, dış âlem ile –ve yalnız onunla- uğraşmaktan kendini incelemeye pek az vakit bulabilmiştir. Onun için, ancak kendi faaliyet alanı olan bu madde âleminde mutlak hakikate varabilir. Derin manada hayatın bilgi vasıtası ise zekâ olmadığından bu alandaki hakikate ancak “sezgi” ile erişilir.
(4478)
Kültür-Sanat :  Ulak: Çağan Irmaktan Büyüklere Masallar -  Coşkun Çokyiğit
Babam ve Oğlum ile beklenmedik bir çizgi yakalayıp seyirciyi meftun eden Çağan Irmak, bu defa neredeyse aynı kadroyla Ulak’ı peliküle geçirdi. Irmak, Babam ve Oğlum’daki minik kahramanı Deniz’e gördürdüğü rüyalarda ipuçlarını verdiği fantastik hikâyeyi böylece biz sinemaseverlere sunmuş oldu.
(4304)
Çapraz Ateş :  Gerginlik politikası -  Kemal Çapraz
Türkiye çok ciddi iç ve dış tehditlerle karşı karşıyayken, hızla toplum laik-antilaik kamplaşmasına doğru sürükleniyor. Türkiye’de özellikle laikliği dinsizlik gibi göstermeye çalışan bazı laikler ve bazı antilaikler olduğu müddetçe mevcut iktidarın ekmeğine yağ sürülmeye devam eder. Önümüzde yerel seçimler var. Yerel seçimlere kadar Türkiye’deki gerginlik tırmandırıldıkça tırmandırılacak…
(4283)
Köşe Taşı :  Milleti milletsizleştirmek -  Prof Dr. Ali Osman Özcan
Yavaş yavaş milli kültürün en son kalıntılarını da ihraç etme sevdasıyla büyük(mega) marketlerde ve alış veriş merkezlerinde satışa sunulduğu bir döneme girilmiştir. Millet sözcüğü de kırmızı koltuğa oturtularak “kanılar, sanılar, alıntılar, abartılar” yapılarak sorguya çekilmektedir. Vatansız, milletsiz, dinsiz, imansız yaşamanın erdemlerinden dem vurulmaktadır.
(4228)
Sözün Özü :  Psikolojik savaşta son direnç cephesi -  Alptekin Cevherli
ABD’nin 2’nci Dünya Savaşı’ndan kalan hurda gemi ve uçakları Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinden ne zaman çıkarıldı bilen var mı? Bakın en basitinden ABD’den alınacak 30 F-16 savaş uçağına düşman tanıma konusunda millî yazılım bile yüklememize izin vermiyorlar. ABD’nin düşmanı bizim de düşmanımız, dostu bizim de dostumuz… Ya değilse?...
(4038)
Yansıma :  Sevginin günü -  Gülay Özmen
Geçtiğimiz yazıda duygusal giriş yapınca hadi bu ay da devam edelim dedim. Hazır sevgililer günü 14 Şubat da denk gelince bu başlık “cuk oturdu” deyimi vardır ya biraz öyle oldu. Ben de sizler için oturdum araştırmaya başladım. Bugün neymiş, nerden çıkmış, bir gerçek payı var mı? Yoksa kim uydurmuş diye merak gidermek istedim. Tabii ki edeceğimiz bir iki kelam da vardı.
(3863)
Göğe Merdiven :  TRT’de Ermenice -  Aybars Fırat
TRT GAP tv’de yayınlanan Kültürel Zenginliğimiz programı sessiz sedasız yayınlanmaya devam ediyordu. Ne olduysa 2008’in ilk haftasında Devlet Bakanı Mehmet Aydın, TRT’de Ermenicenin de aralarında bulunduğu 8 dilde radyo televizyon yayınlarına başlayacağını açıklayıverdi. Konuyla ilgili haberde TRT INT’in etkili bir haber kanalı olarak yapılandırılacağından bahsediliyordu.
(3469)
Kulvar :  Medyanın elinde oyuncak olduk… -  Cihangir Arık
Aklımıza birkaç şey takıldı. Susurluk’ta kıyametler kopartıldı. Sonuç ne oldu, koskoca bir hiç! Şemdinli’de bölücüler ordumuz üzerinde oyun oynadı, medya idamlık mahkûmiyetler çıkardı. Sonuç; bomba medyanın elinde patladı. Sonra Ümraniye’de bombalar (!) bulundu. Sonuçlanmadı ama o bombalar da medyanın elinde patlayacak. Bu sadece birkaç örnekti. Örnekleri onlarca var. Adama sormazlar mı (medyaya) kuzum siz ne iş yaparsınız? Sizin amacınız ne?
(3446)
Net P@no :  Yeni nesil teknolojiye hazır mısın? -  Baki Günay
Cebinizdeki cep telefonunun, konuşmak ve fotoğraf çekmenin yanında birçok işlevi olduğunu ve bu işlevi Türkiye haricindeki birçok ülkenin kullanıldığını kaç kişi biliyor acaba? Yakında cep telefonlarımız, garaj kapısını da açacak. Otobanda OGS yerine geçecek ve tv izlememize olanak sağlayacak. 3G teknolojisi kısaca telefonla uydu aracılığı ile veri alma veya gönderme olarak adlandırılabilinir.
(3413)
Hedef :  Vatandaş nasıl dolandırılıyor? -  Ünal  Bolat
Hemen herkes kredi kartlarının pençesinde inim inim inliyor. Sosyal devlet olarak vatandaşına hizmet götürmek durumunda olan devlet de bir yandan ha bire koyduğu yeni yasalarla, icraatlarına (!) tedarik edeceği kaynak için vatandaşın cebine göz dikiyor. En kolay ve zahmetsiz yol bu çünkü…
(3405)
Kuşbakışı :  Egemenlik kimin? -  Şahin Zenginal
Son günlerin en moda tartışması türban, başka bir deyişle başörtüsü… AKP ile MHP başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılması için anlaştı. Bununla ilgili Anayasa değişikliği Meclis’e sunuldu… Kızılca kıyamet koptu, kopuyor… İnsanların, istemedikleri bir yasaya veya Anayasa değişikliğine tepki göstermeleri normaldir. Bunun için eylem yapılır, miting düzenlenir.
(3270)

*

Haberler


“Türkiyem”in usta şairine saygı toplantısı yapıldı: Dilaver Cebeci’ye vefa -  Ufuk Ötesi
“Türkiye”nin büyük şairi, “Seyyah-ı Fakir Evliya Çelebi” Dilaver Cebeci için “Ustalara Yaşarken Saygı” toplantısı düzenlendi.
(15997)
Yarım Elma, gönül alma -  Ufuk Ötesi
2007 Kurban Bayramı arifesinde bir grup idealist insan bir araya gelerek merkezi İstanbul’da bulunan YARIM ELMA YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ adıyla bir yardımlaşma derneği kurmuşlardır.
(6537)
Kulak, burun, boğaz bölgesi enfeksiyonları -  Ufuk Ötesi
Özellikle havaların soğumaya başladığı bu günlerde toplum sağlığını etkileyen faktörlerin başında hiç şüphesiz kulak-burun-boğaz bölgesinin enfeksiyon hastalıkları gelmektedir.
(5824)
Atlı cirit Türkiye şampiyonası Kırıkkale'de yapıldı -  Ufuk Ötesi
Kırıkkale Yenimahalle futbol sahasında yapılan cirit müsabakaları çok çekişmeli ve zevkli geçti. Kırıkkale halkı ilk defa organize bir cirit şampiyonası izledi.
(4393)
Futbolcunun oyununu mahkeme bozdu -  Ufuk Ötesi
KSK’nın geçen sezonki başkanı Ali Kartal’dan 2007-2008 dönemi için anlaşarak 25 bin YTL’lik çek alan futbolcu Barış Önder, başka bir kulübe gitmesine rağmen bu çeki tahsil etmek isteyince, karşısına hukuk çıktı.
(3843)
Türk Ocakları’ndan muhteşem gece -  Ufuk Ötesi
Türk Ocakları’nın, bölge toplantılarının 8’ncisi, muhteşem bir geceyle yapıldı. Bakırköy Türk Ocağı Şube Başkanlığı’nın ev sahipliğini yaptığı toplantı çok sayıda seçkin davetlinin de katılımıyla Bakırköy’deki Polat Rönesans Hotel’de gerçekleşti.
(3785)
Tarihi Türk Ocağına ziyaretçi akını -  Ufuk Ötesi
İnebolu’daki tarihi Türk Ocağı binası açılışından buyana ziyaretçi akınına uğruyor. Şimdiye kadar tarihi binayı 11 bin üzerinde kişi ziyaret etti.
(3287)

2008


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2007


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2006


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2005


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2004


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2003


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2002


NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002