Sağlık Meridyeni

 

Dr. İsmail Maraş  

Migren ve baş ağrıları üzerine


Sevgili okuyucular, bu sayımızda migren ve baş ağrılarıyla ilgili özet bir bilgi sunmaya çalışacağız. Ağrı her insanda farklı algılanır. Çünkü ağrı beyinde çözümlenen bir duygudur. Ağrı, beynimiz başta olmak üzere vücudumuzun birçok sisteminin alarma geçtiği çok karmaşık bir semptomdur, belirtidir. Yani ağrı, bir bakıma vücudun çağrısıdır…

         Migren ağrıları halk arasında çok sık bilinen bir baş ağrısı türüdür.


Önemli olan migren ağrısının hangi tip migren olduğunun tespit edilmesidir. 23–24 tip migren çeşidi vardır. Stres kaynaklı, boyun kaynaklı, barsak kaynaklı, alerji kaynaklı, karaciğer kaynaklı, sinizüt kaynaklı, hormon- tiroid kaynaklı vb. migren tipleri vardır.


Bu karmaşıklık sebebiyle uzun süre ağrı çeken bir insanın beyni, bir zaman sonra daha farklı çalışmaya, olayları daha farklı algılamaya başlar. Bu dertten kurtulmak için kapı kapı dolaşmaya, kim ne önerirse onu uygulamaya başlar.


Bu aşamada üzücü olan nedir biliyor musunuz?


Ağrısı geçmek bilmeyen bu kişiler, çoğunlukla, ellerinde çekilmiş filmler, mr’ lar, tahlillerle doktor doktor dolaşmakta ve geçmek bilmeyen ağrısına bir umut çare arar. Böyle olmasına rağmen, birçok kurum ya da kuruluşta, sanki farklı bir uygulama yapılacakmış gibi hastaya yeni baştan, bir sürü tahlil tetkik yapılır. Sonuçta hasta, hem maddi yönden yıpranırken, hem de bir kere daha sonuçsuz kalan tedavi sebebiyle manevi yönden daha bir yıpranır. Bir an önce bu ağrıdan kurtulmak için, bu kez ne duyarsa uygulamaya çalışır. Hâlbuki her insana aynı tedavi olmaz! Genel bir sıralama yaparsak baş ağrısı çeşitleri şunlardır. Migren tipi baş ağrıları, Gerilimden kaynaklanan baş ağrısı, Psikiyatrik kökenli baş ağrısı, Kafa içinde inflamasyona bağlı baş ağrısı, Göz, kulak, diş, burun ve sinüs kaynaklı baş ağrıları, Boyundaki yapısal bozukluklardan kaynaklanan baş ağrıları, Migren başta olmak üzere diğer ağrı türlerinden bazıları Gerilim baş ağrısı Küme baş ağrısı Boyun kaynaklı baş ağrısı Göğüsteki ağrılar Kalp ve dolaşım sisteminden kaynaklanan ağrılardır.


Migren ağrısı başlangıcında bazı belirtiler verir. Görme konusunda yanılma ve göze değişik yansımalar, Duyma konusunda yanılmalar, Bazı bölgelerinde uyuşma Kulakta çınlaması Konuşma bozuklukları Karın şişliği Üşüme, el ve ayaklarda soğukluk Esneme Ağız kuruluğu Vücutta su toplanması Terlemede artış Burun akması Sık idrara çıkma Açlık – tatlı yeme isteği veya iştahsızlık Konsantrasyon bozukluğu, dikkatin azalması, düşüncede yavaşlama Kelime bulma güçlüğü, konuşurken takılma Durgunluk, Kimilerinde aksine aktivitede artış, Kalp atışlarının hızlanması Yüksekten başı dönme, migrenin diğer belirtilerinden bazılarıdır.


Migren, baş ağrısı öncesi veya ağrı süresince vücuda birçok yönden etkiler. Örneğin  Kabızlık veya ishal olunur. Yani sindirim sistemi etkilenir. Sinir sistemi etkilenir, sinirlilik gözlemlenir. Mide bulantısı veya kusmalar görülebilir. Işığa karşı aşırı duyarlılık olabilir. Gürültüye karşı aşırı tepki duyulabilir. Kan damarlarında gözle görülebilir derecede genişlemeler gözlemlenebilir. Boyun ve omuz ağrıları hissedilir. Boyun ve omuzda tutukluklar hissedilir, El ve ayaklarda sızı hissedilir. Dokunma hissi azalır. Aşırı hassasiyet ortaya çıkar.


***


Migren ağrısı kendine özgüdür.Migrende en sık rastlanan belirti, hafiften başlayıp, bir süre sonra çok şiddetli, zonklayıcı hale gelen baş veya boyun ağrılarıdır.Ağrı genelde başın bir tarafında olur ve en az bir üç dört saat devam eder. Migren hastası, ağrısı bittikten sonra kendini yorgun ve bitkin hisseder. Migrene benzer belirtiler gösteren başka hastalıklar da vardır. Dolayısıyla daha önce teşhis konmamış ise doktor kontrolünden geçmek ve tıbbi teşhis koydurmak gerekir.Bu durum; özellikle baş ağrılarınız aniden başladı ise ve daha önce hiç böyle bir deneyim yaşamadıysanız daha da önem kazanır.


***


Tabii doğru teşhis, tedavi konusunda hem hastaya hem hekime büyük avantaj sağlar. Akupunktur migren ve baş ağrılarının tedavisinde en etkili ve sağlıklı tedavi yöntemlerinden biridir.  Çünkü akupunktur; Ağrıların giderilmesinde oldukça etkilidir. Bütün hücrelerde tamir bakım ve onarım faaliyetini başlatır. Kan alması gereken tüm dokuların kanlanmasına sebep olur, Sindirim sistemini düzenler. Şişkinlik, gaz, ekşime, kabızlık gibi birçok rahatsızlığı ortadan kaldırır. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. İmmün (bağışıklık) sistemini dengeler, Uykusuzluk, sabah yorgunluğu, halsizlik gibi durumları ortadan kaldırır. Strese karşı dayanıklılık kazandırır, Bel ve boyundaki yapısal bozukluğu tedavi eder. Bu sayede beyne normal kan ve oksijen gitmesini sağlar. Rahatlayan sinirler sebebiyle ağrı ve şikâyet ortadan kalkmış olur.Vücudu zindeleştirir, gençleştirir. Üstelik hiçbir yan etkisi yoktur.


Sağlıklı günler dileğiyle.


www.ufukotesi.com - 07 / 2006  

www.marasakupunktur.com

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.