Kasım 2008

Ö T E S İ

 

29.04.2024 



Net P@no

 
Baki Günay

Yeni nesil teknolojiye hazır mısın?


Cebinizdeki cep telefonunun, konuşmak ve fotoğraf çekmenin yanında birçok işlevi olduğunu ve bu işlevi Türkiye haricindeki birçok ülkenin kullanıldığını kaç kişi biliyor acaba? Yakında cep telefonlarımız, garaj kapısını da açacak. Otobanda OGS yerine geçecek ve tv izlememize olanak sağlayacak. 3G teknolojisi kısaca telefonla uydu aracılığı ile veri alma veya gönderme olarak adlandırılabilinir.

Yeni nesil teknolojisi olarak adlandırılan 3G hizmetlerini dünyanın birçok ülkesi kullanmaya devam ettiği dönemde Türkiye hâlâ 3G lisansları ile uğraşıyor.
Cebinizdeki cep telefonunun, konuşmak ve fotoğraf çekmenin yanında birçok işlevi olduğunu ve bu işlevi Türkiye haricindeki birçok ülkenin kullanıldığını kaç kişi biliyor acaba? Yakında cep telefonlarımız, garaj kapısını da açacak. Otobanda OGS yerine geçecek ve tv izlememize olanak sağlayacak. 3G teknolojisi kısaca telefonla uydu aracılığı ile veri alma veya gönderme olarak adlandırılabilinir. Eski GPRS sistemlerde ses normal olarak giderken, yeni nesil 3G de ise ses veri olarak gidecek. Bu sistemle Laptopunuzdan cep telefonu aracılığı ile geniş bant olarak internete bağlanabilirsiniz, cep telefonunuzun tarayıcısıyla internette gezebilir, cep telefonu ile görüntülü konuşma yapabilirsiniz.
3G NEDİR?
3. nesil GSM hizmetleri (3G ya da 3K) üçüncü nesil kablosuz telefon teknolojilerine verilen genel ad olarak tanımlayabiliriz. Aynı 1G ve 2G gibi, hücresel bir ağ sistemi kullanır. 3G teknolojisi cep telefonlarını bir internet cihazına dönüştürerek saniyede 2 megabayt hızla internet bağlantısı sağlayabilmekte. Yani masanızdaki bilgisayarlar internete bağlıyken neler yapılabiliyorsa, 3G teknolojisi ile bunun daha hızlısını ve çok daha ilgincini cep telefonları ile yapabileceksiniz. Çünkü internet artık cebe girecek. Bunların en temelinde ise görüntülü görüşme, inter aktif oyun, dijital cep televizyonu gibi artık 3G ile ilgili internette bir şeyi aradığınızda karşınıza çıkacak olan popüler uygulamalar olacak. Dünyada 2010 yılı itibari ile 1 milyar adet GPRS'li telefon olacak. Mesela, kullanıcının konumuna bağlı olarak geliştirilen reklâm, sohbet, arkadaşlık uygulamaları olacak.
TÜRKİYEDE DURUM NEDİR?
Japonya ve Kore’de birçok kişi 3G teknolojisi ile birçok hizmetten faydalanabiliyor. Türkiye`de ise hâlâ yurtdışındaki başarısız örnekler öne sürülerek lisans ihalesi yapılamıyor. Dünyada 70 ülkede 158 operatör, hızlı ve görüntülü iletişim olarak bilinen Üçüncü Kuşak (3G) şebekeyi kurarak toplam 187 milyon aboneye hizmet veriyor. Üstelik Üçüncü Kuşak sayesinde pek çok farklı yeni nesil gelişmiş uygulamayı abonelerine kullandırmaya başlayan telekom operatörleri, yeni abone girişinde de önemli mesafe kat etmiş durumda. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, 3G lisansları GSM kullanımının tüm nüfusa oranla yüzde 50-70 arasında bulunduğu dönemlerde yapılıyor. Türkiye’de 21 ilin nüfusu, kalan illerin tümünün toplam nüfusuna eşit, bu nedenle bu kentlerde hizmet ağını hızla kurmak mümkün. GPRS kullanımında istatistikler olumlu. Kullanıcı sayısı ve indirilen veri miktarı her sene ikiye katlanıyor. Türkiye’de 19 farklı modelde 3G cep telefonu satılıyor. Bu telefonlara sahip en az 750 bin kullanıcı var ve bu rakam sürekli artıyor. 3G telefon sahipliği oranı son 6 ayda 2 katına çıktı. 2007 başı itibariyle bu rakamın 1.5 milyona çıkması bekleniyor. Dünya’da 41 farklı üretici, 355 farklı model 3G cep telefonu üretiyor. Türkiye’deki GSM firmaları yetkilileri 3G ile birlikte yüksek veri indirme hızlarıyla katma değerli hizmetlerin ön plana çıkacağını ve cep telefonu operatörlerinin bu alanlardan elde ettikleri payın artacağını düşünüyorlar. 3G’nin kullanıcıya getireceği en önemli avantaj ise ‘download’ veri ücretlerinin mevcut GPRS tarifelerine göre kat kat ucuz ve hızlı olacağı. Bu değişimle birlikte, mobil veri ve içerik pazarında bir patlama yaşanması bekleniyor. Ama Türkiye’de birçok kişide 3G’yi destekleyen telefon olmasına rağmen devlet bu sistemin lisansını vermediği için birçok firma bu işe başlayamıyor. Lisansların gecikmesi ise kullanıcıların hızlı, kaliteli ve ucuz hizmetten yararlanmasının önünü tıkıyor. Bugün 180 milyon olan dünyadaki abone sayısının 2010 yılı itibari ile 650 milyona çıkması beklenirken, Türkiye'de hâlâ 3G ihalesinin yapılmamış olması ve belirsizliğini koruması, oldukça sıkıntılı bir durum.
3G KULLANICILARA NE GETİRECEK?
Yeni kuşak şebekelerin hizmete girmesiyle, 3G telefonu olan kullanıcılar görüntülü görüşme imkânına kavuşacak, multimedya uygulamalardan faydalanacak, e-devlet hizmetlerine mobil olarak erişecek ve cep telefonunda geniş bant internetten faydalanabilecekler. Multimedya hizmetlerin genişlemesiyle mobil televizyon, müzik ve video yayınları cepten izlenebilecek, inter aktif oyunlar yayılacak; video mesajlaşma ve video dosyaları paylaşımı gündeme gelecek. Yurtdışında elimizdeki cihazlarla 3G teknolojisinden bol bol faydalanırken insanın kendi memleketinde hâlâ bu hizmetleri kullanamaması olayın gerçekten düşündürücü bölümü. Yakında olması beklenen lisans ihalesi ile Türkiye de yeni bir teknolojik hayata merhaba diyecek.


ufuk@ufukotesi.com

Bu yazı toplam 3424 defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002