Kasım 2008

Ö T E S İ

 

28.03.2024 



2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002


ARŞİV : Temmuz - 2002

 
 

Köşe Yazıları


Tarım'a Can :  Tarımsal verimlilik ve ekonomik gelişme -  Mehmet Reis
Gelişmiş ülkelerin dünya üzerinde açlıkla mücadele için yoğun çalışmaları başlattığı çağımızda, sanayi toplumları bile politikalarını tarımdan yana değiştirmeye başlamışlardır. Türkiye’de ise hükümetler politikalarını sadece sanayi ve turizm sektörü baz alarak oluşturmaktadırlar.
()
Milli Sıtrateji :  AB misyonunun ön sözü -  Dr. Alptürk Ünlü
Avrupa kıtası, dünya kıtaları içersinde Okyanusya/Avusturalya’dan sonra en küçük fiziki gövdeye sahip olmakla birlikte; Asya’dan sonra nüfus açısından ikinci; ekonomik,politik ve kültürel nüfuz açısından da dünyada birinci kıtadır. Bu derecelenmenin elbette bir tarihsel maliyeti ve zamanın sürecine dayanan takvim boyutu ve mücadele ve bu mücadelede gelişen kan,sömürü,işgal ve yağma yönü vardır.
()
Ünlem ! :  Kültürümüzü bozma hamleleri -  Asuman Özdemir
Türkçeyi en fazla bin kelimeyle 65 milyon mükemmel bir diksiyonla konuşmaya başladığımızdan beri AB’ye girebilmek uğruna bazı siyasilerimiz kürtçe yayın ve eğitim yapılmasını kürtçenin ana dil sayılmasını istiyorlar.
()
Göğe Merdiven :  Hayallerini ateşle -  Aybars Fırat
Uzmanlara göre futbol, sadece futboldan ibaret değildir. Türk milleti sadece futbolda dünyanın ilk dört takımı arasına girmedi, alınan bu sonuçla, her alanda bulunması doğal olan yerimizi gördük. Gariptir ki bizim bundan haberimiz yoktu. Sizlerle bu konuda biraz söyleşmek istiyorum. Duymuşsunuzdur, “Hayallerini ateşle!” bir reklam filmi cümlesi..
()
Bamteli :  Cengiz Aytmatov-Muhtar Şahanov -  Aydil Erol
Yerli Mankurtlar-Zombiler ve Karen Fogg Dost insan Ayşe Yılmaz “Aydil abi, şunları bir okuyuver” diye elime iki kitap tutuşturdu: Muhtar Şahanov’un “Uygarlığın Yanılgısı” (Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı yay. 0-212- 511 18 33) ve Cengiz Aytmatov ile Muhtar Şahanov’un sohbetlerinden oluşan “Şafak Sancısı.”
()
Bamteli :  iki düğün iki kutlama -  Aydil Erol
Teyze ana yarısı derler, amca da ata yarısı. Yeğen de evlât yarası desek yanlış olmayacak, sanırım. İzmir’den Asiye-Halit Uysal düğüne davet ediyorlar. Ankara’dan Gülyanat-Konuralp Ercilasun geri kalır mı, onlar da düğüne buyur ediyorlar. İkisi de aynı akşam (23 Haziran), üstelik birer saat arayla. İki cami arasında beynamaza dönmek diye buna denmezse neye denir? İki taraf da yeğen, iki taraf da evlât yarısı. Uçakla değil, füzeyle gitsek yine yetişmek ne mümkün!..
()
Net P@no :  Zorunlu misafir -  Baki Günay
Uzakta değil yakında. Herkes nedense virüs tehlikesini uzak bir tehlike olarak görür. Fakat hiç de böyle olmadığını çok yakında yaşayarak görebilirsiniz. Belki de şu anda bilgisayarınızda sinsi bir virüs faaliyete geçeceği günü bekliyor olabilir. Bu virüsün yapabileceklerini asla küçümsemeyin! Yapılan istatistikler gösteriyor ki şu anda ortalığa dehşet saçan virüslerin % 80'i macro virüsleri. Yani Microsoft Word ve Excel dosyalarının içinde saklanarak “sinsice” açılmayı bekleyen virüsler. Yaygın olmaları ise kullanıcıların hiç sakınca görmeden dosya alışverişinde bulunması.
()
İnebolu Haber :  Kahramanlık günü -  Celal Bekiroğlu
Türk milletinin dünyaya örnek olan İstiklal Mücadelesi’nde en büyük paya sahip olan Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde, 9 Haziran Şeref ve Kahramanlık Günü çoşkuyla kutlandı.
()
Evrak-ı Perişandan :  Nazar ve Çitlembik Ağacı -  Doç. Dr. Fethi Gedikli
Bu yazının yazılmasına vesile olan hikayeciğin alındığı el yazmasının yazarı ve yazılış tarihi belli değildir. Yazmanın kendisi de çok dağınık bir haldedir. Ancak kitabın ilk yaprağındaki bir kayda göre sahibi Abdürrezzâk İlmî Âsiyâbîzâde Mehmed Sıdkı bin İsmâil Ağa’dır. 5 Ra [1]037 tarihini taşıyan yazmadaki temellük kaydı miladi takvime göre 14 Aralık 1627 yılına denk düşmektedir.
()
Aynada Görünen :  realiteyi kavramak -  Hüseyin Aynalı
İnsanla ilgili biyolojik problemlerin çözümünde, çözüm ehli olan doktorların tedavide uyguladıkları iki aşama vardır. Birinci aşama teşhis, ikinci aşama tedavi. Eğer teşhiste yanılma varsa, tedavinin yanıt vermeme olasılığı yüzde 100’dür.
()
Gezi :  Ürgüp Göreme -  Banu Erkmen
“..... Evrenin ruhunun vadilerde eteklerini sürüyerek dolaştığı tek kişilik bir gezi masalı...” Toprağın ruhunun beden kazandığı kayıp halkların bölgesi Kapadokya, bir zamanlar bozkırlarında özgürce koşan kısrakların hâlâ nal seslerinin duyulduğu güzel atlar ülkesi.
()
Köşe Taşı :  Merakı hapsetmek -  Prof Dr. Ali Osman Özcan
“Hiç merak etme... insanın başına ne gelirse merakından gelir... Meraklanma... Meraklı olma... Fazla merak iyi değil.” biçimindeki sözleri her gün duyarız. Bu sözlerin içeriğinde gizli bir olumsuzlanma vardır. İnsanları bazı şeyleri anlama ve öğrenme etkinliğinden uzak tutma düşüncesiyle söylenmiş, nasihat ve öğüt verici sözlerdir, bu tür sözler...
()
Ümit Işığı :  Çifte Standartlar Enstitüsü -  Mahmut Çetin
Avrupa her hususta çifte standartlıdır. Onların millet kavramını algılaması da böyledir. 50’den fazla etnik unsura sahip olan Fransa, kendi içinde Fransa’nın büyüklüğünü işlerken, başta Türkiye olmak üzere mazlum milletlere karşı bölücülük politikası gütmektedir. Fransa, Kürt Enstitüsü adıyla bölücülüğün siyasi ve kültürel merkezlerinden birini de kurmuştur.
()
Zekice :  Nasıl bir Türkiye? -  Zeki Hacı ibrahimoğlu
Türkiye 1923’den bugüne önemli mesafeler almış, ekonomik ve sosyal göstergelere göre belirli bir gelişmişlik, üretim ve rekabet seviyesine ulaşmıştır. Ancak gelir dağılımındaki bozuklukları, kronik hale gelen sosyal yapıyı bozucu ve sosyal tesirler oluşturan krizi aşamamıştır.
()
Cinema :  Asmalı Konak -  Nazif Tunç
Doğadaki mevsimler gibi insan kalbinde de bir takım duygu mevsimlerinin varlığına inanırım. Kalplerdeki bu duygu mevsimlerinin doğadakiler gibi değişik görünüm ve gizlere sahip olduğunu düşünürüm. Bu ahenk insan hayatını biteviyelikten kurtarmanın sırrıdır. Yaradan böyle yaratmıştır.
()
Düşün/ce :  "İnsanın ‘mirâcı' düşüncedir" -  Olcay Yazıcı
Kitap medeniyetinden internet muhabbetine... “İnsanın ‘mirâcı' düşüncedir.”
()
Gerçek :  Ya siz? -  Özdemir Özsoy
Pencerenin önünde oturan adamın bakışları hüzünlüydü. Gözleri uzaklarda bir noktaya odaklanmıştı. Bu mesafe içinde bulunan cisimleri görmüyordu sanki. Belki de görmek istemiyordu. Buraya geleli çok olmamıştı. Ancak, bir ömür boyunca böyle yerlerde yaşamış gibiydi. Hayatından bezmiş değildi ama etrafındaki insanlardan bıkmıştı doğrusu.
()
Tarih Bilinci :  Kıbrıs'ta anglo-saksonların İngiliz kolu -  Rasim Giresunlu
Tarihte Rusların boğazlara inmesi İngilizlerin, Kıbrıs’a yaklaşmasını kolaylaştırmıştır. İngilizler, Doksan üç Harbi yenilgisi ile İstanbul’daki Ayastefanos (Yeşilköy)Anlaşması ve 1878’deki Berlin Kongresi sırasında, Sultan II.Abdülhamid ve çevresi ile görüşüp anlaşarak, Sultan’ın bilgisi dahilinde sözde geçici bir süre için (Kars,Ardahan,Artvin’in kurtulmasına kadar) özde kalıcı bir şekilde Kıbrıs’a yerleştiler. Burada tutunabilmeleri uğruna İslam dinini kendi siyasi çıkarları için kullanmaya ve Türklüğe bu mevziden saldırmaya/saldırtmaya başladılar.
()
Reymanca :  İçerden biz, dışardan onlar... -  Reyman Eray
Avrupa Abdullah Öcalan’ı Türkiye’ye geri vermediğinde, çok şaşırmıştık... Geri vermemekle kalmayıp, bir de sahiplendiğinde, şaşkınlığımız daha da artmıştı... “Müttefik”lerimiz bunu bize nasıl yapardı?..
()
Şiir :  Dört mevsimde memleketim -  Orhan Seyfi Şirin
-
()
İnebolu Haber :  Tarihi Türk Ocağı binası ilgi bekliyor -  Celal Bekiroğlu
Ulu önder Atatürk’ün 27 Ağustos 1925’de tarihi şapka nutkunu söyleyip şapka ve kıyafet inkılabını başlattığı İnebolu’daki tarihi Türk Ocağı binası mahzun. Tarihi binanın bugünkü durumu İnebolulular’ı ve ilçeye gelen ziyaretçileri üzüyor.
()
Üniversite ve Gençlik :  AB dayatmaları ve gençlik -  Uğur Tarhan
Yarım yüzyıllık AB serüvenimizin son bir yıllık dönemini AB’nin dayatmalarıyla uğraşarak geçirmekteyiz. Millet olarak bir yandan, Avrupa’nın Kopenhag kriterleri adı altındaki dayatmalarıyla , diğer yandan da ülkemiz içindeki bir kısım çevrelerin bu kriterlerin koşulsuz kabul edilmesi yönündeki teslimiyetçi tavırlarıyla bir yerlere sürüklenmek isteniyoruz.
()
Yakın Takip :  Milli taraftar -  Dr. Ünal Metin
Türk Milli Takımı son Dünya Kupası finallerinde tarihinin en büyük başarısını göstererek yarı finale kaldı. Güney Kore’yi 3-2 yenerek Dünya üçüncülüğü ünvanını da elde etti. Milli takımımızı bize bu başarıyı tattırdıkları için yürekten alkışlıyoruz.
()
Aykırı Bakış :  Patrikhane ve Heybeliada Ruhban Okulu -  Dr. Yusuf Gedikli
Patrikhane hakkında tarihçe, görüş ve teklifler Son yıllarda ve günlerde Heybeliada ruhban okulunun açılacağı ve bunun için formüller arandığı basın organlarında yer almıştır (Hürriyet, 20 ekim 1999, Ertuğrul Özkökün yazısı. Posta, 23 ekim 1999, Mehmet Ali Birandın yazısı).
()
Çapraz Ateş :  Sorumsuz güç zulümdür -  Kemal Çapraz
Türk Milli Futbol takımının Dünya Kupası’ndaki başarısı hepimizin göğsünü kabarttı. Milletçe ayağa kalkışımızın silkinişimizin adeta sembolü oldu bu başarı. Sadece Türkiye’deki Türkler değil, dünyanın dört bir tarafına yayılmış Türklerin şahlanışıydı bu.
()

*

Haberler



2008


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2007


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2006


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2005


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2004


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2003


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2002


NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002